marți, 3 august 2010

Cum să planifici eficient timpul?

Din ce in ce mai mult auzim astăzi că oamenii sunt copleşiţi de urgenţa timpului. Mă uit în jur şi făcând o analiză atentă am observat un lucru foarte interesant. Sunt oameni care întotdeauna „se plâng” că nu le ajunge timp, însă când te uiţi defapt nu se vede nici un rezultat în ceea ce fac ei. Pe de altă parte cunosc mulţi oameni care ştiu că sunt foarte ocupaţi, au forte multe activităţi şi le reuşesc pe toate. Cum e posibil aşa ceva? Care este secretul unei planificări eficiente a timpului? În urma studiului cărţii 2 Tesaloniceni am stabelit anumite principii de planificare eficientă a timpului personal.

1. Stabeleşte-ţi bine priorităţile.
Fiecare clipă trebuie să o trăim în aşteptarea Domnului Isus. Anume aceste este mesajul cărţii 2 Tesalniceni. Însă aici apare o întrebare cum să trăiesc aşteptând pe Domnul Isus? Caută să îţi faci o listă cu lururile care sunt cele ma importante în viaţa ta. Fă din cuvântul lui Dumnezeu prioritatea nr. 1, pentru că Cuvântul ne pregăteşte pentru vreumuri mai grele în viaţa noastră care nu le putem evita. Însă atunci când eşti echipat cu adevărurile Cuvântului lui Dumnezeu, eşti pregătit pentru încercările vieţii care vin la orice om. Aşa s-a întâmplat şi cu creştinii din biserica din Tesalonic, care treceau prin prigoniri şi suferinţe (1 Tesaloniceni 1). Apoi, pune timp deoparte pentru familia ta, pentru copii. Deseori, neglijăm familia motivând că nu avem timp. Trebuie să stabelişti care sunt lucrurile mai importante la moment.
2. Trebuie să stabileşti scopul.
Pentru că trebuie să planifici timpul în dependeţă de scopul propul. Dacă ai un scop evident că îţi faci un plan de realizarea a acestui scop. Dacă apar obstacole în realizarea scopului propus, trebuie să fii atent ca aceste obstacole să nu te abată de la scopul propus. Nu te lăsa influenţat de urgenţa timpului.
3. Nu permite nimănui să te abată de la viziunea si scopul pe care îl ai.
Una din problemele bisericii din Tesalonic era că erau în mijlocul lor unii care trăiau în neorânduială

Auzim însă că unii dintre voi trăiesc în neorânduială, nu lucrează nimic, ci se

ţin de nimicuri (2 Tesalonicenii 3:11)
Cu părere de rău, sunt foarte mulţi oameni care pur şi simplu îşi erosesc timpul lor şi se ţin de nimicuri, dar nu numai atît, ei doresc să te influenţeze şi pe tine. Mediul influienţează mult. Nu degeaba în popor se spune: „Spune-mi cine este prietenul tău şi eu îţi spune cine eşti tu!” . Deci trebuie să fim foarte atenţi atunci când ne alegem prietenii, ştiind că aceştia ne pot influienţa. Apoi, sunt oameni care ne fură nouă timpul nostru, ei, după cum spune Pavel se ţin de nimicuri, nu fac nimic, şi vor şi pe noi să ne influenţeze. Pavel ne îndeamnă să ne ăndepărtăm de astfel de oameni. Petrecând timp cu asemenea oameni, la un moment dat îţi dai seama că nu ai realizat cele planificate!

Acestea ar fi 3 principii cele mai importante, evident sunt mult mai multe, dar dacă ne vom putea organiza timpul în aşa fel ca să putem respecta aceste trei principii, vom reuşi mult mai mutle în viaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu